Alternatief winkelen: Hoe werkt een kledingruil?

Mijn kledingkast puilt uit met items die ik nooit meer draag of zelfs niet meer pas. Wat moet ik ermee? Ik wil een kledingkast met kleding waar ik me fijn in voel maar ik wil geen fast fashion meer kopen. Geïnspireerd door de duurzame mode-guru’s van LENA ging ik naar een kledingruil van SWOPS. One girls trash is another girls treasure!

Door: Marloes van Raamsdonk

Slow Fashion Sunday met kledingruil SWOPS

Twee vriendinnen, een duurzame missie

Leona (LENA abonnee!) en Loretta van SWOPS hadden een overvolle kledingkast door hun liefde voor shoppen. Dat moest anders. Een logische, laagdrempelige, duurzame én hele leuke manier om deze items te hergebruiken is voor ons SWOPS geworden. "We willen inspireren om anders met kleding om te gaan en de wereld een beetje mooier maken zonder je lifestyle volledig om te gooien."  Wat begon als een kledingruil met vriendinnen is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een succesvol concept. "We merken dat onze ruils steeds drukker werden bezocht en zien ook terugkomende swoppers. We hebben een kleine community opgebouwd en daar zijn we heel trots op. De mensen die komen zijn blij met de gezelligheid en vinden het fijn dat er altijd een huiskamer sfeer hangt."

Fast fashion welkom

De ruil is goed georganiseerd en in het Facebook-event staat duidelijk wat de regels zijn. Zo moet ik minimaal 3 kledingstukken meenemen en uiteraard is het de bedoeling dat alle kleding schoon, netjes en zonder gaatjes is. Het hoeft gelukkig niet perse merkkleding te zijn, ook fast fashion is welkom. Loretta legt uit waarom: "Als we eerlijk naar onszelf en onze omgeving kijken, hebben we altijd geshopt bij winkels als H&M, ZARA, Mango en andere mainstream fast fashion shops. Ook wij hebben niet altijd goed nagedacht over waar de kleding vandaan komt en door wie het gemaakt is. Toch liggen deze items nog steeds in onze kast, sommigen met veel plezier gedragen en anderen zelfs nog helemaal ongedragen." Leona voegt eraan toe dat ze de fast fashion industrie niet supporten maar het wel belangrijk vinden dat deze kleding niet ergens in een hoekje van de kledingkast ligt te verstoffen of zelfs in de vuilnisbak belandt. "Het is beter dat deze kledingstukken, die toch al in omloop zijn, met plezier door iemand worden gedragen waardoor het niet nodig is dat we steeds weer iets nieuws kopen."  

Swop till I drop

Als ik bij de kledingruil binnen loop hangt er inderdaad een lekker sfeertje en is het gezellig druk. Mijn kleding wordt gecheckt en ik krijg een kaartje met het aantal items dat ik mee naar huis mag nemen. Er staan al flink wat rekken met kleding in allerlei verschillende maten. Ik was van te voren bang dat er geen kleding zou zijn die bij mijn stijl past, maar ik heb me weer eens voor niets druk gemaakt. Na een snel rondje langs de rekken heb ik al meerdere items die ik wil passen. Er lopen steeds nieuwe mensen binnen en dus hangen er ook steeds weer nieuwe (potentiële) schatten in de rekken. Ik merk dat ik daar een beetje onrustig van wordt en steeds rondjes blijf lopen om te kijken of er nog iets leuks tussenhangt. Het gevoel van de doldwaze dagen bij de Bijenkorf maar dan gelukkig zonder hysterische mede-shoppers. Sterker nog, iedereen is hartstikke lief, geeft elkaar complimenten en helpt elkaar aan leuke items.

SWOPS kledingruil

The verdict: werkt zo'n kledingruil?

Af en toe moet ik mezelf even streng toespreken zodat ik bewust kies welke items bij de rest van mijn kleding passen want er is enorm veel keus. Ik vind het leuk om te zien dat er zoveel verschillende mensen op af komen waardoor er ook heel veel verschillende kledingstijlen te vinden zijn. Uiteindelijk ga ik met vier ‘nieuwe’ kledingstukken naar huis. Als ik regelmatig kledingruil, bij LENA leen en tweedehandswinkels afstruin, hoef ik helemaal geen nieuwe kleding meer te kopen (behalve ondergoed en sokken). Wat een uitvinding!

SWOPS x LENA x Indiaan in je Kast

Wil jij ook een kledingkast met alleen maar items waar jij elke dag weer blij van wordt? Kom dan op 19 mei naar 'OWNING SHIT: Slow Fashion Sunday'. Stijlcoach Chiara Spruit van Indiaan in je Kast is er voor een inspirerende presentatie over jouw kledingkast als verlengstuk van je persoonlijkheid. Haar tips en tricks kun je vervolgens direct in de praktijk brengen tijdens en speciale editie van SWOPS kledingruil. Uiteraard blijft Chiara ook om jou persoonlijk advies te geven tijdens het ruilen en passen. We hebben een beperkt aantal tickets beschikbaar dus reserveer nu jouw plek voordat het te laat is!

See you soon @ LENA
< Previous / Next >