MONSAK x LENA
Librarian Suzanne leert alles over leer

Librarian Suzanne Smulders was zaterdag 23 april natuurlijk aanwezig bij een speciale leerworkshop voor LENA abonnees bij ons nieuwste swap.point Monsak in Amsterdam West. Benieuwd wat ze heeft gemaakt? Je leest het hier als eerst!

suzanne diana

Na een snel ontbijt spring ik licht gehaast op mijn fiets richting Rembrandtpark. Wat is het toch genieten op zaterdagochtend, fietsend door een nog uitgestorven Amsterdam met de zon op je snuit.

Gezellig gekakel en gekleurde lappen

Wanneer ik de binnenplaats oploop, zie ik dat het atelier van het Amsterdamse tassenmerk Monsak al is volgelopen met abonnees. Al snel ben ik onderdeel van het gezellige gekakel van alle aanwezige dames. Rondsnuffelen tussen de prachtige handgemaakte tassen is echt een feestje. De naaimachines, uitgestalde gereedschappen voor de workshop en lappen leer in de meest fantastische kleuren maken me meteen enthousiast om aan de slag te gaan. En stiekem toch ook wel hebberig. Goed nieuws dus dat we vandaag zelf onze eigen mini-Monsak mogen maken.

Van afgekeurde lap naar duurzame Monsak

Margriet Meijer, eigenaar en oprichter, vertelt over het ontstaan van haar merk. Van de eerste tas die ze ooit heeft gemaakt tot de mogelijkheden voor klanten om een custom ontwerp te maken. Ze laat ons een stuk ‘afgekeurd leer’ zien, versierd met zilveren kruisjes en cirkels op de plekken waar het leer net niet helemaal zuiver is. Het hele stuk is daardoor helaas ongeschikt voor meubels of tassen in de reguliere leerindustrie. Wat een verspilling dat door een paar imperfecties hele lappen worden afgekeurd. Gelukkig zijn de Monsak tassen zo ontworpen dat ze 80% van dit afgekeurde leer tóch kunnen gebruiken. Te gek om te zien dat ze op deze manier heel duurzame producten maakt.

De handen uit de mouwen

Inmiddels staat iedereen te trappelen om zelf een mooi huidje uit te kiezen en een eigen portemonnee of kaarthouder te maken. Na enige kritische inspectie van de voorbeeldmodellen kies ik voor een telefoonhoesje en weet ik een prachtig stuk zachtroze leer te bemachtigen. We meten, snijden en hameren er op los. Stel je eens voor: tien druk kletsende LENA ladies aan de knutsel in opperste concentratie. Druk in overweging over welke kleur touwtje of knoopje het meest geschikt is.

Het heerlijke gevoel van zelfgemaakte kunstwerkjes

Ineens krijg ik flashbacks naar mijn kinderjaren, wat vond ik knutselen en met mijn handen bezig zijn toch altijd een feest. En de voldoening die daarbij hoorde komt weer helemaal terug. We bewonderen elkaars eindresultaten en de complimenten zijn niet van de lucht. Volgens mij ben ik niet de enige die met een voldaan gevoel haar eigen gefabriceerde kunstwerkje in haar tas steekt en vol trots aan het thuisfront laat zien.

Bedankt Monsak en alle lieve dames, ik vond het een feest!

< Previous / Next >