Een minimalistische kledingkast, hoe pak je dat aan?

Lena Library Elisa Jansen minimalistische kledingkast blog

Geen idee hoe het bij jou is, maar mijn kledingkast ziet er (bijna) altijd uit alsof er een bom is ontploft. LENA’s Elisa heeft haar kleding wél goed georganiseerd. Zij heeft een minimalistische kledingkast en alles is overzichtelijk opgeborgen.

Door: Marloes van Raamsdonk

Hoe het begon…

Elisa is inmiddels alweer acht jaar bezig met haar minimalistische kledingkast maar de afgelopen drie jaar is het echt serieus geworden. “Ik woonde in Eindhoven en verhuisde veel. Bij elke verhuizing dacht ik nu ga ik het anders doen. Maar het is echt een lange termijn project.” Het heeft even geduurd voordat ze een manier vond die bij haar past. Ze heeft heel wat boeken gelezen om inspiratie op te doen maar die gaan vooral over regeltjes en dat werkt niet voor Elisa: “Dan hou ik het gewoon niet vol.”

De minimalistische kledingkast van Elisa is kleurrijk

Nu heb ik alleen nog  maar kleding in een paar felle kleuren. Daar voel ik me fijn bij.” Haar voorlopige doel is om een paar kleurrijke ‘pakken’ samen te stellen. Geen kant-en-klare pakken maar losse kledingstukken in bíjna dezelfde kleur. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze een kleurenpak voor alle gelegenheden kan gebruiken. Het is nog best een traject om al die kleuren bij elkaar te vinden, zegt Elisa. Ze heeft bijvoorbeeld pak blauw nog niet helemaal compleet. Daar gaat ze creatief mee om, ze draagt gewoon haar blauwe broek met een trui van pak rood. De was ophangen wordt er ook een stuk gezelliger van. “Met al die kleuren op het rek is het net een kunstwerkje, daar geniet ik van.

Kritisch winkelen is de sleutel tot succes

Als ze iets nieuws nodig heeft koopt ze gericht en altijd tweedehands. “Ik moet het mooi vinden, vooral de kleur en het materiaal. Daar ben ik kritisch in.” Ze koopt echt alleen dingen die bij haar pakken passen. Het liefst probeert ze een item eerst een tijdje uit want dan weet ze pas echt of het bij haar past. De kleurbeperking maakt het soms wel lastig om de juiste items te vinden. Broeken vindt Elisa supermoeilijk, die moeten maar net goed zitten. En regelmatig komt ze erachter dat een pak toch nog niet helemaal klopt. Haar blauwe pak is bijvoorbeeld nog niet helemaal compleet merkte ze laatst, er mist nog een uitgaanstopje.

Weinig kleren en toch altijd iets om aan te trekken

Met haar systeem heeft Elisa altijd iets om aan te trekken. “Dit past echt bij mij. Ik heb oprecht nooit meer problemen om ’s ochtends een outfit te vinden.” Soms is het bij een bepaald weertype wel lastig om net de juiste outfit te vinden maar Elisa heeft nooit het gevoel van “gatver ik vind alles stom en niets staat me.” Dat was voordat ze met haar minimalistische kledingkast begon wel anders. Als ze toch eens zin heeft in iets compleet anders zit er altijd wel wat leuks in de collectie van LENA. Ze is bijvoorbeeld gek op printjes maar die leent ze dan tot ze het niet meer leuk vindt.

Experiment geslaagd?

Elisa is blij met hoe haar experiment tot nu toe heeft uitgepakt. De puntjes moeten nog op de i maar ze is al een heel eind. Wel denkt ze dat het altijd een organisch proces zal blijven. Iedere garderobe blijft in beweging, er gaan dingen weg en er komen dingen bij. “Wie weet passen die gekleurde over een paar jaar niet meer bij me, dan pas ik mijn kast weer aan.” Een ding weet Elisa zeker, een bomvolle kledingkast met bergen kleding die ze niet draagt wil ze nooit meer.

Tip van Elisa:

Wil jij ook minder kleding en een overzichtelijke kledingkast? Elisa weet inmiddels uit ervaring hoe je het beste kan beginnen: “Bekijk je hele kledingkast en bepaal wat je echt aantrekt en mooi vindt. Hou niet vast aan ‘oh maar wat nou als ik het ooit weer nodig heb’. De kleding die je niet draagt kun je beter weggeven aan iemand die er wel heel blij mee is. Je zal zien dat je het echt niet mist.” Kun je wel wat hulp gebruiken? Kom langs voor een gratis sessie met stijlcoach Chiara Spruit (Indiaan in je kast). 

See you soon @ LENA

Ps. Op 19 mei organiseren wij Slow Fashion Sunday, samen met Indiaan in je Kast en SWOPS kledingruil. In een middag ga jij drie alternatieven ontdekken voor winkelen: ruilen, lenen en winkelen in je kledingkast. Je kledingkast hoeft niet minimalistisch te zijn, maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat jij altijd iets aan kunt trekken waar jij je helemaal top in voelt! 

< Previous / Next >