Marieke Eyskoot ruimt op en dat is goed nieuws voor jou

Marieke

Terwijl jij dit leest loopt duurzaamheidsgoeroe Marieke Eyskoot lekker in korte broek in Australië. Ze is Down Under voor de promotie van de internationale uitgave van haar boek 'Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle'. Haar drive om de wereld te verbeteren is niet te stoppen. Gelukkig maar!

Door: Marloes van Raamsdonk

Activiste in de dop

Was Marieke als kind ook al zo activistisch? “Een beetje wel ja! Ik vulde altijd graag advertenties in de krant en gids in, en zo heb ik mijn ouders lid gemaakt van Amnesty International. Voor zover ik weet zijn ze dat nog steeds.” Ze is ook al sinds haar dertiende vegetarisch en op de middelbare school richtte ze de Mokgroep op: “Om alle plastic bekertjes te vervangen door mokken.” Zo zie je maar, kinderen zijn écht de toekomst. 

Een bescheiden bijdrage aan LENA the fashion library

Tijdens haar werk bij de Schone Kleren Campagne kwam Marieke in aanraking met vrouwen die vaak onder slechte omstandigheden onze kleren maken. Dat moest anders en dus schreef ze haar eerste boek 'Talking dress: vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle)'. LENA’s Suzanne las het en vroeg Marieke mee te denken toen zij en de zussen Jansen LENA bedachten. “Heel graag natuurlijk, echt een eer! Zo was ik er al vroeg bij betrokken, al heb ik er natuurlijk maar een zeer bescheiden bijdrage aan geleverd. Het is een van de meest innovatieve concepten die de kledingindustrie echt verandert.” 

LENA library in Dit is een goede gids Marieke Eyskoot

 Voorlezen onder de douche

Maar Marieke is natuurlijk veel meer dan alleen sustainable fashion & lifestyle expert. Als je de de interviews leest krijg je al een goed beeld van wie ze is en waar ze voor staat. Maar ik wil meer weten. Dus vraag ik haar wat mensen nog niet van haar weten. “Dit klinkt alsof ik elke dag wordt geïnterviewd, dat valt wel mee hoor... Er is vast veel wat mensen niet weten. Dat ik vroeger astronaut, nieuwslezer, of radio/televisiepresentator wilde worden. Dat is eigenlijk nog steeds wel zo. Al hou ik natuurlijk enorm van wat ik nu doe, maar er is zó veel te leren en ontdekken in dit leven. En ik hou enorm veel van voorlezen.” Ze is zelfs zo gek op voorlezen dat ze elke ochtend delen van de krant voorleest als haar man onder de douche staat. 

De kast van Marieke Eyskoot

“Ik hou van tijdloze, minimalistische kledingstukken met een twist, zoals een sweater met hele grote mouwen of een andere verrassing.” Maar zelfs met tijdloze kledingstukken zijn er soms items die ze niet (meer) draagt. “Er staat altijd een tas naast mijn kast waar ik alles in doe dat ik niet regelmatig draag. Als vriendinnen dan langskomen, kunnen ze er een mooi cadeau uithalen.” Die kast is onlangs ook nog eens extra uitgedund. Ze schat dat ze wel zestig tot zeventig procent heeft geselecteerd om weg te doen. Een deel daarvan heeft ze op een yard sale verkocht. “Dat was echt heel leuk, het was enorm gezellig dat zoveel mensen langs kwamen. Ik kan het iedereen aanraden, je spullen krijgen een tweede leven, je leert nieuwe mensen kennen en het levert natuurlijk ook iets op.”

Marieke heeft niet alle kleding verkocht en dat is goed nieuws voor jou. De mooiste items heeft ze aan LENA gedoneerd en hangen bijna in de winkel. Benieuwd? Check de Fridays Arrivals van deze week!

Haar nieuwste boek ‘Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle’ is ook in onze winkel te koop

See you soon @ LENA
< Previous / Next >