Jouw kledingstijl: In 5 stappen naar een kast die beter bij je past!

stijlen

Hoe fijn zou het zijn als je alleen maar kleding in je kast hebt hangen waar je blij van wordt en waar jij je helemaal jezelf in voelt? De afgelopen weken hebben we deze vraag wel vaker aan je gesteld. Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar? Het allerbelangrijkste is dat je weet welke kleding bij jou past. Deze 5 stappen gaan je helpen bij de ontdekkingstocht naar jouw unieke kledingstijl.

Door: Marloes van Raamsdonk

Stap 1 - Get inspired

Misschien wel het allerbelangrijkste bij kleding is dat het past bij wie jij bent. Natuurlijk kun je een stijl kopiëren van iemand anders, maar de kans dat je je daarin dan ook jezelf voelt is best klein. Inspiratie opdoen door naar anderen te kijken is wél een goed idee. Dus: pak een stapel tijdschriften en maak een moodboard van alle outfits, kleuren, dingen en sfeertjes die jou aanspreken. Ga lekker los en beperk jezelf vooral niet door na te denken of iets jou wel of niet zal staan. Een eigen kledingstijl is vaak een combinatie van verschillende invloeden dus schrik niet als je bloemetjes naast een Tesla plakt omdat je de strakke lijnen zo mooi vindt. Jouw persoonlijkheid heeft verschillende kanten, het is juíst mooi als dat ook terugkomt in je kleding.

Stap 2 - What’s in a name?

Ok, je hebt een overzicht van kleding die jou aanspreekt. Doe dan het volgende:

Welk gevoel komt er bij je naar boven als je naar jouw moodboard kijkt? Hoe zou je deze stijl omschrijven? Is het bijvoorbeeld grafisch in pastel, kleurrijk androgyn, vintage chic of juist uitbundig & stoer. Maak je omschrijving zo specifiek mogelijk, want deze omschrijving gaat je helpen om te bepalen of een kledingstuk bij jou past of niet

Klopt deze stijlomschrijving met wie jij bent? Hoe zou je jezelf omschrijven. Weet je dat niet, vraag dan twee mensen uit je omgeving om jouw innerlijk te omschrijven.

Nu ga je je moodboard en je persoonlijke omschrijving matchen. Komt dat overeen?

casual street

Intermezzo: De 3 kledingstijlen van LENA

Bij LENA hebben we onze collectie opgedeeld in drie kledingstijlen: Mix & Match, Casual Street en Elegant Chic. Geen van onze abonnees past precies in die categorieën en dat is ook helemaal niet de bedoeling. We gebruiken deze stijlen puur om onze collectie overzichtelijker te maken zodat jij een idee krijgt van wat je kunt verwachten bij de rekken vol met kleding. We gebruiken ze ook om de collectie samen te stellen. Bij elk kledingstuk dat we inkopen bekijken we bij welke stijl het past om zo een mooi geheel te creëren.

Onze manier van inkopen kun je ook toepassen op je eigen kledingkast. Houdt je stijlomschrijving in je achterhoofd bij elk kledingstuk dat je wilt lenen, ruilen of kopen: past dit bij mij? Valt een kledingstuk niet direct in jouw stijl of in de kleuren die jij graag draagt, dan kun je er natuurlijk nog steeds heel blij van worden en moet je het vooral meenemen naar huis. Komt het uit onze bibliotheek? Dat is helemaal ideaal want dan kun je het kledingstuk uitproberen en terugbrengen als het toch niet helemaal in jouw straatje past. Nooit meer een miskoop!

Stap 3 - Kies je favoriete items

Nu is het tijd om je kledingkast in te duiken. Welke kledingstukken draag je het liefst? Kies maximaal vijf items en bedenk waarom je je hier zo lekker in voelt. Is het de pasvorm, het materiaal, de kleur of het gevoel dat je erbij krijgt, of...? Aangezien dit je favoriete items zijn is de kans heel groot dat het komt door een combinatie van verschillende factoren. Kijk nu eens goed naar je moodboard en de kleding die je net hebt uitgekozen, wedden dat deze items er goed tussen passen?

elegant chic

Stap 4 - Winkelen in je eigen kast

Als het goed is heb je inmiddels een beter idee van de kledingstijl die bij jouw persoonlijkheid past. Nu is het tijd voor het leukste deel: winkelen in je eigen kledingkast! Je dacht toch zeker niet dat we je meteen de deur uit zouden sturen voor een nieuwe garderobe he?! Stijlcoach Chiara Spruit doet dat als volgt: Haal al je kleding uit de kast en bekijk alles stuk voor stuk. Welke items draag je weinig of nooit? Waar ligt dat aan? In sommige kledingstukken zal je je echt niet lekker voelen, ook niet als je ze aanpast. Dat je kleding mooi vindt, dat het je staat of dat je het bij een ander geweldig vindt wil niet zeggen dat jij er blij van wordt als je het aantrekt. Het gaat om het gevoel dat kleding je geeft. Kleding die je geen fijn gevoel geeft, kun je verkopen, weggeven of eventueel in de kledingbak gooien als het echt niet meer te repareren is.

Een deel van je kleding vind je waarschijnlijk best leuk maar kun je niet direct iets mee. Hier komt de omschrijving van je stijl handig van pas! Vraag jezelf bij elk item af: Is dit [jouw stijl woorden]? Als het er niet direct bij past kun je kijken of je de items zo aan kunt passen dat het wel matcht - knippen, kleuren, inkorten of helemaal laten vermaken. Alles kan. En het kan ook prima zijn dat een kledingstuk op het eerste gezicht niet helemaal matcht met je stijl maar dat jij dit item wel super leuk vindt of het heel graag draagt. Gewoon lekker aantrekken want jouw stijl is niet in beton gegoten. Als jij vindt dat een item bij jou past, dan is dat ook zo!

mix match

Stap 5 - Ga los! Alles kan, mag en is mogelijk

Waarschijnlijk ligt er nu een flinke stapel kleren voor je. Tijd om outfits samen te stellen! De eerste paar outfits zullen waarschijnlijk in je comfortzone zitten, maar daag jezelf ook uit om eens lekker los te gaan. Probeer eens combinaties uit die je niet direct zou kiezen maar die misschien wel heel tof zijn en goed bij je passen. Hou geen rekening met wat anderen van jouw combinaties zullen denken maar ga voor wat jij leuk vindt. Stijlregels bestaan eigenlijk niet, dus combineer verschillende stoffen, prints, kleuren en pasvormen om erachter te komen waar jij je lekker in voelt. Maak van alle combinaties een foto zodat je goed kunt zien hoe het staat en als reminder. Zo hoef je ‘s ochtends niet steeds opnieuw na te denken over wat je aan kunt trekken maar heb je een overzicht van allemaal leuke outfits en hoef je alleen maar te kiezen wat bij jouw mood past.

Het begin van jouw unieke kledingcollectie

Alle stappen gedaan? Nu heb je hopelijk een beter idee van jouw unieke stijl. Maar het houdt hier niet op, dit is eigenlijk pas het begin. Blijf doorgaan met experimenteren en houd niet te veel vast aan de stijl die je nu hebt bepaald. Jij verandert en je kleding dus ook. Heel veel plezier met ontdekken!

Heb je een goed idee van jouw stijl en wil je jouw kledingkast tijdelijk uitbreiden met iets nieuws? Kom dan eens langs in onze kledingbieb en kies jouw ideale items uit onze collectie. Liever wat hulp bij de zoektocht naar jouw persoonlijke kledingstijl? Boek dan 30 minuten gratis stijladvies bij onze favo stijlgoeroe Chiara Spruit van Indiaan in je Kast.

See you soon @ LENA
< Previous / Next >