Goede voornemens 2019: 9 tips van Indiaan in je kast

Doe jij nog aan goede voornemens voor 2019? Wij eigenlijk niet, want hoe vaak lukt het om ze echt vol te houden… Maar dit jaar gaat daar verandering in komen. Met deze 9 tips van stijlcoach Chiara Spruit is het een eitje om duurzamer te leven én er elke dag goed uit te zien. Samen maken we de wereld een klein beetje mooier!

LENA Library 9 tips Chiara Spruit goede voornemens 2019

1) Kies het onderwerp dat jouw interesse heeft

Heb je iets met goede arbeidsomstandigheden? Zoek dan uit welk kledingmerk daar extra op let. Ben je tegen het gebruik van dieren in kleding? Focus daar dan op bij het aanschaffen van je kleding. Informatie daarover kun je vaak vinden op de website van kledingmerken of in het jaarverslag.

2) Gebruik je kleding optimaal

Duik ook eens achter in je kledingkast om te zien wat daar ligt. Wissel die stapels shirts eens (de achterste naar voren en de onderste naar boven). Trek je deze kleren alsnog niet aan? Geef ze weg of verkoop ze.

3) Onderhoud je kleding

Was niet te vaak, maar hang ze eens uit. Of verwijder alleen die vlek, zonder meteen het hele kledingstuk in je machine te gooien. Vet je schoenen in, maak die gaatjes in je vest, zet die knoop aan of vind iemand in de buurt die dat voor je doet. Zo gaat je kleding een stuk langer mee.

4) Winkel eens in de kledingkast van iemand anders

Ruil kleding met elkaar. Door te ruilen vernieuw je je kledingkast en kun je eerst een kledingstuk testen voor je het aanschaft. En heel leuk, zo ontdek je nieuwe merken, stoffen en pasvormen.

5) Zie kleding als stof in plaats van kledingstuk

Zo kom je er achter dat een dunne trui heel leuk is te gebruiken in je haar als shawl. Of die rok het heel goed kan doen als top!

6) Kan je met minder spullen gelukkig zijn?

Kijk naar dit tv-programma waarin Cara Boccieri laat zien hoe zij dat doet. Ik heb haar eens persoonlijk ontmoet en was echt onder de indruk van haar manier van leven.

7) Neem een naailes!

Of leer breien of haken en maak je eigen kleding. Er zijn zat naaiateliers en cursussen in Nederland. Hoe tof is dat om in je zelfgemaakte kleding rond te lopen? Kun je ook meteen leren om die knoop zelf aan te zetten of die broek in te korten.

8) Shop eens tweedehands of vintage

Een paar van mijn favorieten zijn deze adresjes: de Noordermarkt, Laura Dols, Petticoat, Zipper en Salon Heleen Hulsmann.

9) Als je gaat winkelen, ga met een doel

Ga voor kwaliteit, investeer en koop lokaal. En koop iets omdat je het echt nodig hebt, niet omdat het je staat.

Bonustip van LENA: Lenen is natuurlijk ook een fijne manier om je kledingkast iets duurzamer te maken. Leen je nog niet? Bekijk onze abonnementen, lees onze blog met 5 redenen om wel te lenen of kom gezellig langs.

Happy New Year & see you soon @ LENA

 

Chiara Spruit van Indiaan in je Kast

Chiara Spruit a.k.a. Indiaan in je kast is sinds een aantal jaar stijlcoach en studeerde Modestyling en trend forecasting aan Artemis. Haar doel is dat iedereen alleen nog duurzame kleding draagt waar ze zich prettig in voelen en die bij ze past. Elke eerste vrijdag van de maand is ze te vinden bij LENA voor gratis stylingsessies.

< Previous / Next >