Duurzaam ondernemen is een lifestyle zegt LENA oprichter Suzanne

Suzanne Smulders LENA the fashion library

Google haar naam en je krijgt een enorme lijst aan hits voorgeschoteld want Suzanne Smulders is het gezicht van LENA the fashion library. Maar eigenlijk gaat het dan vooral over LENA the fashion library en minder over haarzelf. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wie deze duurzame ondernemer echt is. Een tipje van de sluier: tot haar achttiende was ze een paardenmeisje, tegenwoordig gaat ze elke ochtend om 7 uur naar yoga. Ze is gek met dieren en wilde vroeger dierenarts worden, “totdat ik erachter kwam dat ik dan ook moest opereren, toen vond ik het ineens niet meer zo leuk.”

Door: Marloes van Raamsdonk

Duurzaam ondernemen bij LENA library betekent experimenteren

Ze houdt zich met name bezig met communicatie, marketing en strategie. Zo werkt ze nu samen met Elisa aan een flexibeler leensysteem omdat blijkt dat ons gedrag bij kleding lenen, net als bij kopen, onvoorspelbaar is. Duurzaam ondernemen betekent pionieren, helemaal omdat kleding uitlenen nog redelijk nieuw is. “Er zijn nog weinig vergelijkbare concepten waardoor we zelf een nieuw soort wiel moeten uitvinden. We moeten altijd scherp zijn, onze ogen open houden en kijken wat we kunnen gebruiken”. Haar ultieme droom voor de toekomst is een circulaire mode-industrie.

Fast-fashion is helemaal nergens voor nodig

Aan alles kun je merken dat Suzanne LENA niet zomaar ziet als een mooie kans om vet binnen te lopen. Ze wil de wereld echt mooier maken, het liefst in alles wat ze doet. Geen fast-fashion dus voor haar. Ze leent (duh!), en koopt haar kleding zoveel mogelijk tweedehands via Marktplaats, UnitedWardrobe of de kringloop in Eindhoven. Ook de de IJ-hallen in Amsterdam-Noord zijn favoriet. Haar tip om bij daar de pareltjes in alle stapels met kleren te vinden: “Kijk wie er achter de kraam staat, als ze dragen wat jou aanspreekt dan is de kans groot dat je iets vindt wat bij jou past”.

duurzaam ondernemen LENA the fashion library Suzanne Smulders

"Gelukkig vindt mijn vriend het leuk om de planten water te geven want we hebben écht veel planten.”

 Altijd duurzaam, ook thuis

Thuis draagt ze ook haar steentje bij. Ze heeft wel zeventig planten. Fiets je in de Pijp en voel je ineens een enorme zuurstof-boost, dan kan dat zomaar door de urban jungle van Suzanne komen. Verder krijgt haar vriend op zijn kop als hij het licht onnodig aan laat staan. Alleen een paar mooie nieuwe sneakers kan haar wel eens verleiden tot een minder duurzame actie, “ik zoek altijd eerst naar tweedehands exemplaren, maar die zijn moeilijk  te vinden in mijn maat”.

Creatieve supervrouw?

Mocht je nu het idee hebben dat je hier te maken hebt met een perfecte powervrouw, vergeet het maar. Ook Suzanne heeft net als iedereen zo haar eigenaardigheden. Ze maakt nep vlogs over piramidevormige huizen en ze gaat nooit met haar gezicht onder de douche. Kan het nog gekker? Ja hoor, honden en katten zijn haar zen masters. “Ze bedenken pas wat ze willen op het moment dat ze het ook echt nodig hebben.” Zo zie je maar, niemand is perfect, ook deze leading LENA niet. Gelukkig maar!

Suzanne in het wild zien? Kom gezellig langs in de bieb voor een kopje thee en een toffe outfit.

See you soon @ LENA
< Previous / Next >