Circulaire mode - LENA has a dream

Met onze library verlengen we de levensduur van kleding zo lang mogelijk én zorgen we ervoor dat er minder wordt gekocht. Maar hoe geweldig zou het zijn als kleding ooit 100% recyclebaar is? Oude, afgedankte kleding als grondstof voor nieuwe collecties. LENA droomt van circulaire mode en timmert ook hard aan de weg om die droom uit te laten komen. LETS GO!

LENA library buyerarchy of needs

Hoeveel liter water heb jij in je kast?
Grote modeketens beperken zich niet langer tot twee collecties per jaar, er ligt bijna elke maand wel iets nieuws in de schappen en de productiesnelheid heeft invloed op de kwaliteit. Deze strategie lijkt onze koopwoede aan te wakkeren want we kopen steeds meer. Maar dat is niet alles, onze kleding gaat ook nog eens steeds minder lang mee. Jij en ik voelen op onze klompen aan dat dát niet zo door kan gaan. Maar wat zijn de gevolgen? Schrik niet: het kost 2700 liter water om 1 T-shirt te maken. Dat is genoeg water voor één persoon om 2½ jaar van te drinken (bron: World Resources Institute). De productie van een spijkerbroek kost zelfs 6800 liter water. Hoeveel liter water heb jij in je kast liggen?

Burn baby burn: miljoenen kledingstukken gaan in vlammen op
Toch kan het nog veel erger. In 2015 werden er 21,5 miljoen kledingstukken geproduceerd die nooit zijn verkocht. Een deel van die kleding wordt ingezameld voor gebruik in bijvoorbeeld Afrika of Oost-Europa, maar 1,2 miljoen kledingitems worden simpelweg vernietigd. Inderdaad, er wordt kleding gemaakt die vervolgens wordt verbrand zonder dat er ooit iemand in heeft rondgelopen. Shocking toch?

Verkocht en klaar, dat kan duurzamer
Als een kledingstuk over de toonbank gaat zitten de meeste modemerken alweer heel ergens anders met hun hoofd. Kleding verkocht, de omzet is binnen, op naar de volgende collectie. Dat de gemiddelde levensduur van een kledingstuk maar 3 jaar is, of dat sommige kleding na een keer dragen al wordt weggegooid, daar houden veel merken zich niet mee bezig (bron: Awearness Fashion). Maar er zitten dus wel degelijk consequenties aan onze onstilbare honger naar spullen. Dit is waar LENA verandering in wil brengen door middel van circulaire mode.

Circulaire mode lena


Circulaire mode, uh circuwattes? 
Circulaire mode, uh… wat? Heel kort gezegd betekent het dat kleding wordt geproduceerd in een gesloten circuit met 100% recycling. Gebruikte textiel wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe kleding waardoor er in principe geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn. Met LENA willen we niet alleen kleding uitlenen maar ook de missing link zijn tussen kledingproducenten en hergebruik. LENA gaat voor ZERO waste en toch goed gekleed.

Ethisch én esthetisch, simpel toch?

“Reuse what you can, recycle what cannot be reused, repair what is broken, remanufacture what cannot be repaired&rdquo - Circulair denker Walter Stahel

Liefs,

LENA

Wil je meer weten over circulaire mode? Neem een kijkje op de website van MVO Nederland, LENA wordt natuurlijk ook genoemd.

< Previous / Next >